27 Mart 2012 Salı

Matematik Saçmalatmaca

     Merhaba arkadaşlar !

     Biliyorsunuz günümüzde her 10 kişiden 20 kişi matematik'ten anlamıyor, sürekli şikayet ediyor, sayılardan nefret ediyor. Bense tam tersi matematiği çok seviyorum.Hatta rakamlarla aram çok iyi bunu daha önce ki ''Yeni Başlayanlara Rakamlarla Twitter''  adlı yazımdan hepiniz biliyorsunuz. En sevdiğim sayılar 31, 69 ve 62 dir.

     Mesela 62'den süper tavşan yaparım. Diğer rakamları neden sevdiğimi bilmiyorum ama bişey beni çekiyo o rakamlara bunun nedenini araştırıcam söz.

     Neyse mevzuya gelelim, Konu şu ki ; Matematik; Evet şu nefret ettiğiniz matematik. Aslında matematik çok zevklidir arkadaşlar. Kendi adıma konuşayım ben çok zevk alıyorum, sanırım bizde genetik bu, çünkü bizim peder bey liseyi matematik 1.si olarak bitirmiş. Bu beni başlarda rahatsız ediyodu her gördüğü yerde;

     Oğlum, 6 kere 9 , 7 kere 8 , 146 kere 39 , 714 kere 897 gibi her gördüğü yerde işlem soruyordu. Hele bi bileme bakalım noluyo !!... babamın soyu taa Osmanlıya dayanıyomuş bunu bir kere yanlış cevap verince öğrendim.

     Her neyse bir şekilde matematiği sevdirdi babam bana, öyle sevdim ki ben bu matematiği kendim bir formül bile buldum, aslında şuan adımın tüm üniversitelerde geçmesi lazım, ben bu formül sayesin de kazandım üniversiteyi. Aslında çoğu hocama da bu formülü gösterdim ama ilk başta şaşırsalar da sonradan böyle bi 'siktr otur yerine' der gibi bir bakış attılar. Ama ben emindim bu formül matematik kitaplarında yoktu, ben bulmuştum.

     Bakın şimdi size söyliycem bu formülü ve üniversite sınavına çalışmak zorunda kalmayacaksınız, tek bu formülü bilin yeter zaten kafadan matematikten full çekersiniz. Önce sizi bir test edeyim;


9,5'un karesi kaç eder?


12,5 'un karesi kaç eder?


     Öle hesap makinesiyle olmaz bu iş kafadan çözeceksin bu işi.. İşte ben bu buçuklu rakamların karelerini almanın formülünü buldum. Bakın şimdi;

Bizim sayımız a olsun >> x = a² + a + 0,25    (işte kimsenin umursamadığı formülüm)


Deneyelim ne sormuştuk ; 9,5'un karesi yani 9,5² = ? Formülde yerlerine koyalım;


x = 9² + 9 + 0,25 = 90,25 alın hesap makinesini hesaplayın. Bu formül bütün buçuklu sayılarda geçerlidir.Bu formülü kime gösterdiysem sklemedi beni ama eminim şuan bir yerlerde bu formülü kullanıyorlar. Ahh ahh belkide bu formül sayesinde zengin olacaktım.

İşte bu formülü kullanarak üniversiteyi kazandım.Siz de deneyin denettirin.

     Yapabildiklerim bunlarla sınırlı mı sanıyorsunuz. Tabii ki hayır, dedim ya rakamları seviyorum bakın şimdi bi tane daha; Aklınızdan bir sayı tutun....... bu sayıyı 2 ile çarpın ..... 10 ekleyin ..... 2 ye bölün .... çıkan sonuçtan tuttuğunuz sayıyı çıkartın ........ Sonuç :5   yıh yıh tamam bu bayatladı artık ama hala bilmeyenler var  biliyorum isim vermiycem :)


     Bunlar basit şeyler arkadaşlar nasıl yaptığımı falan geçin şimdi ahhaha


     Bitemedi !.... dedim ya rakamlar benim aşkım diye, Bakın şimdi bir şey daha anlatacağım ama bunu uygulamanızı istiyorum;


     Şimdi herkes 3 basamaklı rakamları farklı bir sayı yazsın ; Örn 596 , 245 , 478 vs vs..


Yazın hadi bekliyom, ..........


     Şimdi bu sayıyı ters çevirip çıkartın yani Örn : 563 yazan biri 365 yazıp üsttekinden çıkaracak, büyük rakam üste gelecek şekilde. Şimdi bana son rakamını söyleyin bende size sonucu söyleyeyim.


Deneyin ve son rakamı bu postun altına yorum olarak yazın hemen cevabı yapıştırayım.


Hadi bakalım...


Ben size matematiğim iyi dedim dedim bana inanmadınız bakın noldu şimdi? Hee ? Gördünüz mü?


29 yorum:

  1. çok iyi ve çok keyifli bi blog olmuş :) Matematiğe aşık biri olarak çok ilgi çekici ;)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler. :) Ancak son sorudugum soruyu yapıp son rakamı bana söylemni istiyorum :)

    YanıtlaSil
  3. Heh şimdi oldu :) Sonuç : 693

    YanıtlaSil
  4. çok iyi ;)merak duygumun tavan yaptığını söylememe gerek yok sanırım :)

    YanıtlaSil
  5. biraz meraklan hemen söylemem aldhjasnf

    YanıtlaSil
  6. Yazı süper olmuş çok eğlendim :)

    2 çıktı hacı ?

    YanıtlaSil
  7. 8 çıktı haydin bakalım?

    YanıtlaSil
  8. Larien Ancalime senin cevabın : 396 :)

    YanıtlaSil
  9. Tolga Araboğlu senin cevabın : 792 :)

    YanıtlaSil
  10. Zeheka senin cevabın : 198 :)

    YanıtlaSil
  11. Valla doğru nasıl yaptın lan dasdas :D

    YanıtlaSil
  12. way a.q. sen neymişsin de haberimiz yokmuş be kardeşim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne sandın olum mat1 den 3. defada geçmiş olabilirim ama rakamları severim :D kanka bu siteye katılına tıkladın mı sen ?

      Sil
  13. süper anlatmışsın =)

    YanıtlaSil
  14. Güzel bir yazı olmuş, eğlenceli :)) Buçuklu formüle gelince, kullanmış olduğun formül, iki ifadenin toplamlarının karesinden ortaya çıkıyor.(a+b)^2=a^2+2ab+b^2.
    Yani=(9+0,5)^2=9^2+2.0,5.9+(0,5)^2
    Ama ne yalan söyleyeyim pratiklik için mükemmel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :)) Senın yazdııgn ne öle yaa zaten 9+0,5 in karesini aklından alabilenin aklını yiyim ben :) Benim ki on numara onu kullan sen :)

      Sil
  15. ortadaki rakam her zaman 9 ve birinci ve üçüncü rakamın toplamı da 9 olmalı, yani sadece ilk rakam verilse de sayıyı bulabilirdin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin şimdi adın Adsız yazıyo ya. Senin adın Zeki olsun bence olur mu? :))

      Sil